De huizen in de Spanjaardstraat beschikten meestal over grote opslagplaatsen en loodsen.

Dit is te verklaren mede door de ligging tussen Sint-Jansweeghuis en de Grote Tol, waar goederen werden gewogen, en de Spaanse Loskaai, waar schepen werden gelost.

In het hoekhuis van het Huis der Notarissen is deze stapelfunctie nog te vinden in de ruime, tweebeukige kelder met haar graatgewelven en gordelbogen op samengestelde pijlers. Het herenhuis werd in 1937 doorverkocht aan de Notarissen van het Arrondissement Brugge.”

Het “Huis der Notarissen” bevindt zich in het Spaanse Kwartier van Brugge en is ontstaan door de samenvoeging omstreeks 1800 van twee herenhuizen, met name “Den Roosenboom” (links op de hoek) en “De Pijnappel” (rechts).

De gevel dateert uit 1872, het huis zelf heeft evenwel een 15de eeuwse kern. De straat waarin het pand gelegen is, de vroegere Lange Winkel (straat), heeft haar huidige naam te danken aan de hoge concentratie van Spaanse handelaars in het verleden.

Zo huisvestte de “Pijnappel” in de 16de eeuw de rijke Spaanse Reder Gonçalo de Aguilera, die actief was in de wolhandel en als verzekeraar.